Szálbehúzás

Arcsebészet műtét nélkül,
felszívódó bioszálakkal

Mi a szálbehúzás?

A szálbehúzás egy nagyon népszerű arcfiatalító technika, melyet a sebészi arcfelvarrás minimál invazív (vágás nélküli) alternatívájának tartanak. Egyaránt alkalmas lehet megelőzésre, öregedésgátlásra és már kialakult problémákra – ráncokra, megereszkedett bőrre is. (Pácienseink jellemzően 40 éves kortól választják ezt a kezeléstípust, de preventív céllal akár már fiatalabb kortól is alkalmazható.) Az arc felfrissül, fiatalosabb lesz a megjelenés, a mimika viszont nem változik, így teljesen természetes hatást érhetünk el.

A kezelések során a hajszálnál is vékonyabb, polidioxazol (PDO) bioszálakat építünk a bőr mélyebb rétegeibe (megfelelő sűrűségben és megfelelő vektorokban a bőr alá, valamint a szál morfológiájának viszonylatában a behúzási vektorok mentén akár emelhetünk is). Ezek a 100%-ig természetes, különleges anyagú felszívódó „varázsfonalak” doppingszerként hatnak a bőr alatti kötőszövetekre:

 • stimulálják a fibroblaszt sejteket, amiknek hónapokon keresztül megnövelik a kollagénszintetizáló (kollagéntermelő) kapacitását,
 • így a sejtközi állomány (intracelluláris mátrix) sokkal dúsabb lesz kollagénben,
 • ami nagyobb rugalmasságot, tónusosabb és feszesebb bőrt eredményez.

A szálbehúzás célja lehet a bőrfeszesítés vagy az ún. vektor lifting, azaz egy adott régió megemelése. Az eltérő anti-aging célokat más-más fajta szálakkal (FTC, COG vagy Silhouette Soft szál) érhetjük el.

FTC, COG vagy Silhouette
soft szálbehúzás?

Mindhárom típus esetén biolifting szálakkal dolgozunk, – azaz természetes, felszívódó fonalakat alkalmazunk – de a szálak kiképzése (formája) más.

ftc screw szálftc mono szál

Az FTC szálbehúzás (Fine Thread Contouring), azaz finomszálas/vékonyszálas kontúrozás feszesítésre alkalmas kezelés. Ezesetben minél sűrűbb signalt szeretnénk elérni a kezelendő területen, ezért sok apró szálat húzunk be (akár rácsszerűen is). A szálak kiképzése lehet teljesen egyenes, csavart, kettősen csavart stb., a lényeg, hogy nem fogazott szálakkal dolgozunk. Az FTC szálbehúzást javasolt megismételni, de két kezelés között min. 3 hónap kihagyás szükséges.
Az FTC szálak hatásmechanizmusáról az Érthetően az FTC szálbehúzásról cikkünkben olvashatsz.

A fogazott szálak, összefoglalóan COG szálak kiképzése különleges: a szövetekbe kis tüskék segítségével kapaszkodnak meg, behúzás után pedig megemeljük ezeket a szöveteket, amelyekkel kb. 5 mm liftinget tudunk elérni. A COG szálbehúzást emiatt nevezzük vektor liftingnek, amely nem csak az arckontúr, de a mélyebb ráncok (pl. nasolabiális redő, marionett-ránc) megemelésében is eredményesen alkalmazható. (A vektor lifting esetén tehát nem a homogén kollagénszint növelése a cél, de mivel az emelő szálak is lebomlanak, így a tartósság érdekében itt is stimuláns anyagból készül a szál, bomlása közben és után kollagén híd veszi át a tartó szerepét.)

COG szál
Silhoutette Soft szál

A Silhouette Soft szálbehúzás is fogazott szálakkal történik, ezeket is vektor liftingre használjuk, viszont speciális kiképzésük és a speciális behelyezési technika miatt még jelentősebb liftinghatás érhető el velük. A COG szálak jellemzően egyirányúak, ezért a húzási pontból lehet őket behelyezni. Ezzel szemben a silhouette szálak kétirányúak, így nem a húzási pontból, hanem középről az emelési és húzási pont között kell behelyezni őket.

A szálbehúzást jellemzően az arcfiatalítás kapcsán szokás emlegetni, de jól kezelhető vele a felkar, térd, comb és fenék is!
Az, hogy melyik szálbehúzási módszerre van szükség, minden esetben orvosi vélemény alapján dől el a konzultáció során*.

*A számodra megfelelő esztétikai kezelés alkalmazása érdekében a szálbehúzás helyett arcfiatalító kezelésként az orvos javasolhat hialuronsavas feltöltést, vagy bo-tox kezelést is.

Értem, konzultáljunk!

A szálbehúzás kezelés előnyei

Gyors beavatkozás

Az FTC szálbehúzás egy kevéssé megterhelő, "kávészünetben elvégezhető" beavakozás, amely után nincs hagyományos értelemben vett lábadozási idő (mint pl. plasztikai beavatkozások után). COG / Silhouette szálbehúzás után viszont érdemes 1 szabadnapot kivenni, ezek a technikák már kisműtétnek számítanak.

Látványos eredmény

Az FTC kontúrozás után nincs azonnal látható változás, hosszútávon azonban látványos javulást eredményez. A vektorlifting esetén viszont azonnali eredményre számíthatsz.

Jól kombinálható

Bármelyik szálbehúzási módszer jól kombinálható fillerekkel, lézeres és egyéb gépi kezelésekkel is. Sőt, kifejezetten bevett protokoll, hogy kezdésképp 2 alkalomal mono / screw FTC szálakkal kezelünk, majd utána végzünk vektorliftinget (COG-szálakkal), így erősebb szövetekbe tud megkapaszkodni a fogazott szál.

Hogyan zajlik

a szálbehúzás?

hogyan zajlik a szálbehúzás
 1. 1.
  Orvosi konzultáció
  Mivel ez egy speciális, komoly anatómiai ismereteket igénylő kezelés, kizárólag orvos végezheti. Ezért már az első alkalommal is a leendő orvosoddal fogsz konzultálni. A konzultáción megtörténik az alkalmasság felmérése, az anamnézis felvétele, valamint az elképzeléseid és a kezelési lehetőségek megbeszélése.
 2. 2.
  Kezelés
  A szálbehúzás előtt minden esetben érzéstelenítést kapsz, hogy minimális legyen a kezelés közbeni diszkomfortérzés.
  FTC szálak esetén érzéstelenítő krémet használunk a szúrások előtt, sok apró szálat húzunk be, majd jegeljük a kezelt területet.
  COG szálaknál először felmérjük az emelendő mobilis régiót és a fix régiót, ahova horgonyozhatjuk a szálakat. Ezt követően berajzoljuk a behelyezési vektorokat. Kanüllel érzéstelenítünk (lidocain) és elvégezzük a szálazást. Ha minden szál bent van, megtörténik az emelés (húzás), majd levágjuk a szálak kilógó részét. Általában oldalanként 2-8 szálat helyezünk be, Silhouett Soft szálból feleennyit, hiszen kvázi „duplának számít” a behelyezési technika miatt.
  A kezelés a szálak mennyiségétől függően fél-1 óra.
 3. 3.
  A szálbehúzás után
  FTC szálazás esetén a kezelés után előfordulhat bevérzés, azonban fájdalomra, érzékenységre, vagy más egyéb kellemetlenségre nem kell számítani. Vektorlifintinget követően az érzéstelenítés miatt teljesen panaszmentes leszel, azonban tekintve, hogy „kisműtétről” beszélünk, akár 2 hétig is érzékeny lehet az arc érintésre, mimikára, rágásra. Előfordulhat enyhe bevérzés, bőrpír, duzzanat és érzékenység, otthon csillapíthatod steril szövetanyagba tekert jeges borogatással. A kezelés után visszatérhetsz a napi tevékenység folytatásához, de tarts be néhány egyszerű szabályt! A kezelés után egy hétig kerüld a napozást, szoláriumot, szaunát és használj fényvédőt! Minderről természetesen a kezelőorvosod is tájékoztatni fog. 2 hét elteltével kötelező személyes kontroll!
 4. 4.
  Ismétlés és/vagy kezeléskombináció
  Már tudod, hogy bármelyik technikát is alkalmazzuk, a bioszálak idővel (kb. 3 hónap alatt) felszívódnak, ami lehetővé teszi a kezelés ismétlését. Sőt, kombinálható egyéb kezeléstípusokkal is. Nézz szét Kezeléskombinációink és Kezelésprogramjaink között!
  FTC szálak esetén prevenciós céllal évente javasoljuk az ismétlést, ha viszont szeretnénk megdolgozni egy területet, akkor akár 3 havonta is rá lehet szálazni. (A szálak ugyan lebomlanak, de a szignáljuk sokkal tovább tartja fenn az emelkedett kollagénszintézist, így lehet még nagyobb hatást elérni a rászálazásokkal, hiszen összeadódnak.)
  A vektor lifting is ismételhető, azonban 1 éven belül semmiképp sem szoktuk.

Szálbehúzás előtte-utána

A vizsgálatokat

és beavatkozásokat végzi

Dr. Jánosy Péter

Orvosesztétikai specialista, Rendelési idő: hétfő és kedd 16:00:00-20:00
Időpontfoglalás

Dr. Yan Chen Teo

Orvosesztétikai specialista, Fül-orr-gégész Rendelési idő: szerda 16:00-20:00
Időpontfoglalás

A szálbehúzás ára

Ár
FTC szálbehúzás (mono-screw bioszálak) 4 500 Ft/db
FTC szálbehúzás (mono-screw bioszálak) 30-30 db/oldal 216 000 Ft/60 db
COG-szálakkal (60mm/100_21G) 25 000 Ft/db
COG-szálakkal (100mm/150_21G) 30 000 Ft/db
COG-szálakkal (100mm/280_21G) 45 000 Ft/db
Silhouette Soft 8 Cons szálakkal, 2 db dupla szál 360 000 Ft/pár
Silhouette Soft 12 Cons szálakkal, 2 db dupla szál 375 000 Ft/pár
Silhouette Soft 18 Cons szálakkal, 2 db dupla szál 395 000 Ft/pár

Szeretnél másodvéleményt? Vagy harmadikat… sokadikat? Olvasd el pácienseink véleményét a kezelésről! 🙂

Szeretnéd látni, hogy hogyan zajlik egy kezelés?
Less be a kulcslyukon! 😉

Gyakori kérdések

a szálbehúzással kapcsolatban

Nekem szükségem lehet szálbehúzásra?

Ha elhatároztad, hogy esztétikai kezelésen szeretnél részt venni, érdemes eljönnöd ingyenes konzultációnkra, ahol felmérjük bőröd állapotát, egyeztetjük a lehetőségeket és igényeidnek megfelelően kialakítjuk a személyre szabott kezelési tervedet, amely akár szálbehúzást is tartalmazhat.

A szálbehúzás ára érdekel. Mennyibe kerül?

Mire ideáig eljutottál az olvasásban, már tudod, hogy az alkalmazott száltól és a szálak számától függ, hogy mennyibe kerül a kezelés. Egy darab FTC szál 4.500 Ft, egy darab COG szál 30.000 Ft, a Silhouette Soft szálak darabja pedig 97.000 Ft.

Biztonságos kezelés a szálbehúzás?

Igen, nincs okod az aggodalomra! 🙂 A felszívódó bioszálak óriási előnye (a régi, nem lebomló, mesterséges elődeikhez képest), hogy a szervezetben semmiféle allergiás reakciót nem váltanak ki. Vannak azonban esetek, amikor a szálbehúzás ellenjavalt (lásd lejjebb), de a kontraindikációkról a kezelőorvosod minden esetben tájékoztat a konzultáció alkalmával.

Van mellékhatása a kezelésnek?

A kezelés után előfordulhat enyhe bevérzés, bőrpír, duzzanat, érzékenység, zsibbadás, de ezek pár nap után elmúlnak, steril borogatással elősegítheted a gyógyulási folyamatot. A kockázatok mérséklése érdekében minden esetben tartsd be kezelőorvosod utasításait! Azesetben, ha a kezelést követően 3 hét elteltével aszimmetriát vagy problémát tapasztalsz, hívj minket és az egyeztetett új időpontod alkalmával elvégezzük az esetlegesen szükséges korrekciót.

Mikor ellenjavallt a szálbehúzás?

Szálbehúzás kezelést 18 éves kor alatt és 60-65 éves kor fölött nem végzünk, továbbá terhesség és szoptatás ideje alatt. Ezentúl az alábbi problémák fennállása esetén nem alkalmazható a szálbehúzás szépészeti beavatkozásként:

 • ha cukorbeteg vagy,
 • ha akut vagy krónikus bőrbetegséged, fertőzésed van vagy gyulladt a kezelendő terület,
 • véralvadási zavar, véralvadásgátló, szteroid szedése esetén,
 • ha keloid hajlamod van.

Fáj a szálbehúzás?

A kezelés előtt érzéstelenítőt kapsz, így maga a kezelés fájdalommentes. Egy bemenetnél több szálat is beépíthetünk, így a kezelés még inkább minimál invazív. Összességében maximum egy kis kellemetlenséggel járhat, de semmiképp sem fájdalmas.

Kell otthon ápolnom a kezelt területet?

Nem, de a duzzanat mérséklésére alkalmazhatsz steril borogatást. Napközben pedig javasolt a fényvédő használata (de az egyébként is ajánlott). A lényeg, hogy mindig tartsd be kezelőorvosod utasításait!

Természetes lesz az eredmény?

Persze! Tartósan felfrissült, kipihent lesz az arcod, amit mindenki észrevesz, de nem is sejtik majd, hogy kezelésen jártál! 🙂 A Secret Medicalnál alapelvünk, hogy a Te saját, eredeti karaktered megőrizve, de a javítható, problémás területeket megdolgozva hozzuk ki a legtöbbet belőled.

Mennyi ideig tart a szálbehúzás hatása?

A kezelés tartóssága nagyban függ az egyéni anatómiai adottságoktól, a kezelt területtől, a bőr állapotától, de az életmód is befolyásolhatja, vagyis személyenként eltérő lehet. Viszont, mivel a szálak fokozzák a kollagéntermelést, 1-1,5 évig tartós hatásra számíthatsz.

Maradt még kérdésed, amire nem kaptál választ?
Ne tartsd magadban! Írd meg nekünk és rövid időn belül válaszolunk!

Kérdésem van!