Plasztikai sebészet

Plasztikai műtétek
a Secret Medicalban

A Secret Medicalban elhivatottak vagyunk a szépséged megőrzésében, melyhez igazán széles kínálattal állunk rendelkezésedre. Vannak olyan problémák, illetve esztétikai célok, amelyekhez elegendő a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása, vagy minimál és nem invazív orvosesztétikai kezelések elvégzése, de olyan esetek is, amikor plasztikai beavatkozás válhat szükségessé. Központunkban a plasztikai sebészeten, azon belül is az arc- és szemhéjplasztika területén, valamint kisebb emlősebészeti beavatkozással is állunk rendelkezésedre tapasztalt és elismert orvosokkal.

A központunkban végzett plasztikai beavatkozásokról

A lényeg a plasztikában is a személyre szabottság, amelynek nélkülözhetetlen feltétele a szakorvosi konzultáció. Az első alkalommal felmérjük az igényeid és meghatározzuk a számodra leginkább megfelelő kezelést, kezeléseket. Átbeszéljük a fontos tudnivalókat: az elérhető eredményt, a teendőidet a beavatkozás előtt, az utókezelés menetét és kitérünk az esetleges szövődményekre is.

A különböző szöveti rétegek állapota alapján háromféle mélységben történhet az arcplasztikai beavatkozás:

 1. bőrfelesleg kimetszése,
 2. zsírszövet állomány eltávolítása,
 3. esetlegesen izomszövetállomány-feszesítés.
arcplasztika

Az arcplasztikai beavatkozásokat helyi érzéstelenítésben, altatás és intubálás nélkül végezzük, hiszen így a műtét közben folyamatos ellenőrzés alatt tartható az arc szimmetriája. Az altatás során ugyanis az izmok túlságosan és egyenetlenül elernyedhetnek, a szájon át történő intubálás következtében pedig fennáll a veszélye, hogy a beavatkozást követően a végeredmény aszimmetrikus lesz.

Elsőre ijesztő lehet, hogy altatás nélkül zajlik a műtét, de nincs okod az aggodalomra, nem fogsz érezni fájdalmat, kellemetlenséget. A beavatkozást követően pácienseink egy kifejezetten erre a célra kialakított helyiségben igényeiknek megfelelően pihenhetnek.

Milyen plasztikai beavatkozások

érhetők el központunkban?

Arcplasztika

Az arcplasztika, avagy face lift az arc öregedésének látható jeleit (megereszkedett bőr, mély redők, ráncok az orr-száj vagy szájzug-áll régiókban, lógó toka, laza, petyhüdt bőr a nyakon) véglegesen kezeli.

teljes arcplasztika

Mikor válaszd az arcplasztikát, face liftet?

 • Ha előrehaladott bőröregedés: a bőrmegereszkedés miatt megváltozott arcvonások esetén, ha a teljes arcot érinti a látható változás;
 • ha a szem körüli régió és a nyak ráncosodása erőteljes;
 • ha mély redők alakultak ki az arcon;
 • ha nagy „táskák” (jelentős megereszkedés) alakultak ki az állíven és a toka területén;
 • ha látványos és hosszantartó eredményt szeretnél.

Az eljárás elsősorban előre megtervezett bőrkimetszésekből áll, ahol a lazaságot okozó felesleges bőrt eltávolítjuk. Ezután a megereszkedett bőr alatti kötőszövetet, zsírt, izombőnyét varratokkal rögzítjük a meghatározott anatómiai pontokhoz. Így kialakulnak az új feszesebb, simább, fiatalosabb arcvonások. Ez a fiatalító sebészi beavatkozás az egész arcot érinti:

 • a halánték és szem körüli ráncokat feszítjük;
 • az orcák zsírpárnáit megfeszítjük, így arc újra telt és fiatalos lesz;
 • kisimítjuk az orr-száj redőket;
 • az arc oldalsó részeit felemelve korrigáljuk az állív táskáit;
 • a toka és a nyak lógását, a nyak bőrének megfeszítésével érhetjük el.

A teljes arcplasztika

műtét és a várható eredmény

A teljes arcplasztika műtét 4-4,5 órás beavatkozás, amelyet – ahogy korábban is írtuk – helyi érzéstelenítésben végzünk. Helyi érzéstelenítésnél 3-4 óráig a központban kell tartózkodnod.

A műtétet követő napon, 24 óra elteltével eltávolítjuk a drén csövet. A kötéscsere ideje egyénileg meghatározottan, a 7., 14. és 21. napon javasolt. Hét napig bőrszínű Steri-stripp, Omnistrip steril ragasztócsíkok, állandó kötés biztosítják a gyógyulást. Három hétig fejpánt viselése ajánlott.

A varratszedés időpontja attól függ, hogy milyen mélységben történt a beavatkozás. Általában a 7., 14. és 21. napon kivesszük a varratokat.

A műtét utáni 3-5 napban szigorú pihenés ajánlott. A lábadozási idő – amíg a fizikai munka kerülendő! – általában 3 hét. A sportolás, fürdőzés szauna, szolárium 6 hét elteltével lehetséges.

A műtét utánszembetűnően fiatalos, telt és feszes lesz az arcbőr, ami több évvel fiatalabb megjelenést biztosít. A végleges állapot 12 hónap után alakul ki. A műtét után hajszálvékony hegek maradnak csak a fül előtt, mögött és a hajas fejbőr területén.

Mini facelift

A mini facelift a teljes arcplasztikához képest abban tér el, hogy jellemzően az orcákra, állívekre és nyakra fókuszál. Ez egy kisebb beavatkozás és a gyógyulási idő is gyorsabb.

mini facelift

Mikor válaszd a mini faceliftet?

 • Ha az arc megváltozása az orcákat és az állívek bőrét érinti leginkább;
 • ha az orr-száj redő kifejezetté vált a fölötte elhelyezkedő zsírpárna megereszkedése miatt;
 • ha az áll melletti „táskák” és a toka megereszkedését szeretnéd korrigáltatni;
 • ha nincsenek mély szem körüli ráncaid;
 • ha nincsenek nyaki ráncok, bőrfelesleg.

A mini facelift

műtét és a várható eredmény

A mini facelifting során egy bemetszést ejtünk a hajas fejbőrön és a fülkagyló. Az eljárás elsősorban a középső arc régiót fiatalítja, a mini lifting néhány változatával a felső nyaki terület is felfrissülhet. A kisebb bemetszés ellenére is vonzó és tartós eredmény érhető el. A mini faceliftet azoknak a pácienseknek ajánljuk, akiknél az öregedés jeleinek többsége az arc közepén és az alsó részén jelenik meg.

A mini facelift műtét időtartama 3-3,5 óra, utána 1-2 óráig szükséges még a központban tartózkodnod. A gyógyulás ideje alatt mini lifting esetén is szükséges a kötözés és fejpántviselés, pihenés, de ideiális esetben 1, legfeljebb 2 hét után visszatérhetsz a munkába.

Szemhéjplasztika,
szemhéjfelvarrás

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika – blepharoplasztika vagy szemhéjfelvarrás – egy plasztikai sebészeti műtét, amely a szemhéjak és a szem körüli bőr módosításával fiatalosabb megjelenést biztosít és a látást is javítja. A szemhéj megereszkedése a természetes öregedéssel együtt jár, de genetikai okai is lehetnek, így esztétikai és egészségügyi okból is releváns lehet ez a beavatkozás. A szemhéjplasztika mind a felső, mind az alsó szemhéj esetében lehetséges, és akár mindkét terület együttesen is kezelhető teljes szemhéjplasztika keretében.

A szemhéjplasztika

műtét és a várható eredmény

A szemhéjplasztika műtéten a plasztikai sebész eltávolítja a felesleges bőrt, zsírt és izmot a szemhéjakról és a szem körül, hogy javítsa a szemkörnyék kontúrját, alakját és kezelje az öregedés jeleit. A szemhéjplasztika viszonylag egyszerű beavatkozás, rövid felépülési idővel, az eredménye viszont nagyon látványos és tartós.

A felső szemhéjplasztika során a szemhéj felső részében, egy természetes ráncba rejtve ejtjük a bemetszést, ezután kimetsszük az előzetesen kijelölt bőrfelesleget és szükség szerint részlegesen eltávolítjuk a zsírszövetet.

Az alsó szemhéj plasztikája során 1-2 mm-el az alsó szempillák alatt ejtünk bemetszést. Ezen a területen jellemzően kisebb a bőrtágulat, így lényegesen kevesebb bőrt lehet eltávolítani. Az alsó szemhéjplasztikánál általában a felszaporodott zsír részleges eltávolítását, s amennyiben szükséges, a támasztó szövetek fixálását is elvégezzük.

Szemhéjplasztika műtét

A szemhéjplasztika 1-3 órás műtéti beavatkozás (felső szemhéj esetén 1-1,5 óra, alsó szemhéjplasztikánál 2-3 óra), amelyet – ahogy korábban is írtuk – helyi érzéstelenítésben végzünk. A műtét után 1-2 óráig még a központban kell tartózkodnod, utána kísérővel hazamehetsz.

Számíts rá, hogy a műtét után a szemkörnyékén duzzanat, kékes - lilás elszíneződés keletkezik, és ödéma miatt átmenetileg a szemhéjak záródási funkciója is korlátozott lehet! Nincs okod azonban az aggodalomra, ez teljesen normális, és pár napon belül elmúlnak ezek a zavaró panaszok.

A kötőhártyagyulladás elkerülése érdekében antibiotikus szemcsepp használatát javasoljuk, valamint jegelés alkalmazása szükséges. Lehetőség szerint kerüld a szemed megerőltetését és viselj napszemüveget!

A beavatkozást követő 2 napban mindenképpen pihenj! A műtét utáni 5-7. napon eltávolítjuk a varratokat, ezután a duzzanat és vérömleny még fennállhat, de ne félj, pár hét alatt spontán és teljes mértékben felszívódik! A napozást, szoláriumot viszont 2 hónapig kerüld!

Emlőbimbó- és
bimbóudvar-helyreállítás

Központunkban mellnagyobbító, -kisebbítő, valamint -eltávolító és -helyreállító műtéteket nem végzünk, de – a mini face liftingen túl – Dr. Újhelyi Mihály végez emlőbimbó- és a bimbóudvar-helyreállító műtéteket is. Ez a plasztikai műtét azon betegek esetében javasolt, akiknél emlőhelyreállító műtétet végeztek. Választható műtét, így azok a betegek, akik emlőbimbó nélkül is elégedettek az emlőhelyreállítással, úgy is dönthetnek, hogy nem kérik a műtétet. (Alternatívaként szolgálhat a felragasztható szilikon emlőbimbó protézis, amely személyre szabottan, az eredeti emlőbimbó és bimbóudvar pontos másolataként elkészíttethető.)

Emlőbimbó- és bimbóudvar-helyreállítás

Az emlőbimbó- és a bimbóudvar-helyreállítása az emlőhelyreállítás utolsó szakasza, általában az emlőhelyreállító műtét vagy a másik emlőn végzett műtét után 3-6 hónappal végzik el, amikor a műtét következményeként megjelenő duzzadás megszűnt. Ekkor már az új emlőbimbó a helyreállított emlőn a megfelelő helyre helyezhető.

Az emlőbimbó-

és a bimbóudvar-helyreállító műtétről

Amennyiben helyreállító műtét mellett dönt a páciens, a doktor úrral megbeszélik a lehetőségeket, kockázatokat és előnyöket, hogy megalapozott döntést tudjon hozni. Az emlőbimbó-helyreállítás biztonsággal, ambuláns rendelés keretén belül, helyi érzéstelenítéssel elvégezhető műtét.

Az emlősebész a helyreállított emlőből használ fel valamennyi szövetet, úgynevezett ‘lebenyt’, és abból, annak összeöltésével formázza meg a kitüremkedő emlőbimbót. Ezzel az eljárással kialakítható az emlőbimbó alakja, azonban a színe a helyreállított emlő színével megegyező, amit „orvosi” tetoválással lehet módosítani. A tetoválást el lehet végezni a helyreállítás után, vagy akár önmagában is annak érdekében, hogy megfelelő megjelenést és színegyezést adjunk az emlőbimbó és bimbóudvar egészének.

Emlőbimbó- és bimbóudvar-helyreállítás

A bimbóudvart akár egy donorterületről (a testnek az a területe, ahonnan a bőrszövet származik) vett bőrrel is lehet helyreállítani. Ezt általában a belső comb felső részéből veszik, mivel ott a bőr valamivel sötétebb árnyalatú, így a színe az emlő bőrszínénél jobban megfelel a bimbóudvarnak. Ezáltal a bimbóudvarhoz használt bőr levétele helyén, a donor területen heg marad, (egy kb. 5-6 cm hosszú egyenes vonal) amely idővel elhalványul. Ha hegmentes megoldást szeretne a páciens, tetoválással is elérhető a bimbóudvar színezete.
Az emlőbimbó és bimbóudvar tetoválását egészségügyi tetováló végzi. Lehetséges, hogy többször is el kell majd végezni a beavatkozást, amíg a páciens elégedett lesz a tetoválás színével, bár a pontos színegyezés nem mindig biztosítható.

A helyreállító műtét után a sebet különleges kötéssel fedjük le, amely megakadályozza a fertőzést és felszívja az esetleges vérzést. A kezelt területet tisztán és szárazon kell tartani, amíg a kötés rajta van.
Kontrollvizsgálatra a pácienst a műtét után egy héttel jegyezzük be, akkor vesszük le a kötést és ellenőrizzük, hogy megfelelően gyógyul-e a seb, majd következő időpontot a varratszedésre kap.
A gyógyulás több hétig is eltarthat, de a megszokott tevékenységek már néhány nap után folytathatók (illetve amikor készen érzi rá magát a páciens). A hegesedés bizonyos ideig jól látható lesz, de idővel halványodni fog.

Milyen kockázatokkal jár

az emlőbimbó- és a bimbóudvar-helyreállító műtét?

Mint minden műtétnél, itt is vannak kockázatok, de ezek esélye megfelelő betegellátással, illetve megfelelő orvos-beteg közötti kommunikációval minimálisra csökkenthetők. A legtöbb hölgy igen elégedett az eredménnyel.

 • Bár ez egy kis beavatkozás, fennáll a vérzés alacsony kockázata. Fennáll a seb fertőzésének alacsony kockázata is, ami késleltetheti a sebgyógyulást és lehetséges, hogy a fertőzés megszüntetéséhez antibiotikumos kezelésre lesz szükség.
 • Előfordulhat, hogy az új emlőbimbó vérellátása nem megfelelő, és emiatt az emlőbimbó kialakításához használt szövet elhal. Ilyen esetben az emlőbimbót el kell távolítani, és más megoldást javaslunk az emlőbimbó helyreállítására.
 • Az emlőbimbó kiemelkedése idővel bizonyos mértékig laposodik. Előfordulhat, hogy a kitüremkedés növelésére újabb helyreállító beavatkozásra lesz szükség.
 • Az emlőbimbó és bimbóudvar tetoválása idővel halványodhat, és a színegyezés érdekében a tetoválás ismétlésére lehet szükség.

Bőrelváltozások
plasztikai kimetszése

A szemölcsök, fibrómák és egyéb bőrelváltozások ugyan jellemzően jóindulatú képletek, esztétikai szempontból azonban zavaróak lehetnek. Mivel kiemelkednek a bőr felszínéről, ezért érdemes lehet őket eltávolítani, hogy később se okozzanak nagyobb panaszt.

Bőrelváltozások plasztikai kimetszése

Az ilyen eltávolítások helyi érzéstelenítésben végzett rövid műtétek. A sebész egyik legfőbb feladata a bőrelváltozás kimetszésének helyes technikáján túl a metszésvonal megfelelő irányának meghatározása – a bőr erővonalaival párhuzamos metszés ugyanis szebben gyógyul. A szövetkímélő műtéti technikával levett bőrelváltozások helye szép hegekkel gyógyul: optimális esetben csak egy hajszál vékony vonalas heg marad vissza a bőrön.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi a különbség a sebészeti és plasztikai sebészeti bőrkimetszés között. A válasz a technikában rejlik. Míg az általános sebészetben az eltávolítások célja alapvetően az életmentés, addig a plasztikában az esztétika az elsődleges. Ebből adódóan a metszések, így az utána maradó hegek alakja is más.

A sebészi bőrkimetszés babérlevél formában történik, hogy kellő mélységig el lehessen távolítani a bőrelváltozást. A bőrhiány nagyobb, s ezáltal a hegesedés erőteljesebb. Ezzel szemben a plasztikai sebészi eltávolításnál már a kimetszés is tervezettebben történik annak érdekében, hogy a hegesedés esztétikus legyen és a lehető legkisebb látható nyomot hagyjon (ezt általában több irányú bemetszéssel érik el.)

A plasztikai műtéteket

végzi

Dr. Bene Ruzsena
plasztikai és égéssebész, sebész szakorvos

Rendelési idő: szerda 10:00-16:00
Időpontkérés

Dr. Újhelyi Mihály
plasztikai sebész, emlősebész

Rendelési idő: szerda 10:00-16:00
Időpontkérés

Plasztikai sebészet

árak

Plasztikai beavatkozás Ár Időtartam
Plasztikai és esztétikai szakorvosi konzultáció
(a konzultációs díj összege 30 napon belül beszámítható a választott beavatkozás árába)
35.000 Ft 30 perc
Plasztikaiműtét utáni kontroll vizsgálat Ingyenes 15 perc
Bőrelváltozások, hegek plasztikai kimetszése* 75.000 Ft -tól 30 perc
Felső szemhéjplasztika 440.000-600.000 Ft 1-1,5 óra
Alsó szemhéjplasztika (csak Dr. Bene Ruzsenánál) 520.000-680.000 Ft 2-3 óra
Face lift (mini, teljes) (csak Dr. Bene Ruzsenánál) 740.000-900.000 3-4,5 óra
Emlősebészeti szakorvosi vizsgálat (csak Dr. Újhelyi Mihálynál) 40.000 Ft 30 perc
Emlősebészeti műtét utáni kontroll vizsgálat (csak Dr. Újhelyi Mihálynál) Ingyenes 15 perc
Emlőrekonstrukciós mini beavatkozás, 1 oldali mellbimbó képzés (csak Dr. Újhelyi Mihálynál) 120.000 Ft 30 perc
Emlőrekonstrukciós mini beavatkozás, 2 oldali mellbimbó képzés (csak Dr. Újhelyi Mihálynál) 200.000 Ft 30 perc
Receptírás 5.000 Ft 5 perc

*Konzultáció és szakorvosi vizsgálat előzi meg a beavatkozást.