Proktológia

A proktológia az általános sebészeten belül a végbél (vastagbél utolsó szakasza) betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott terület. A proktológiához tartozik az aranyér és a végbéltájékon jelentkező elváltozások, gyulladásos folyamatok ellátása, vizsgálata és kezelése, továbbá ez a szakterület foglalkozik a végbél jó- és rosszindulatú daganataival is.

proktológia

Milyen tünetek esetén javasolt felkeresni proktológus szakorvost?

 • hasmenés, székrekedés
 • véres-nyákos váladékozás
 • véres széklet
 • viszketés a végbél környékén
 • idegentest érzet végbéltájon
 • végbélfájdalom
 • végbéltáji szemölcs, szemölcsszerű elváltozások a végbélnyílás körül
 • a záróizom, illetve a kismedencei izomzat elégtelen működése
 • szülés utáni gátrepedés

Protológiai

betegségek

Aranyér:

Az aranyér a végbélnyílást körülvevő bőr alatt (külső aranyér), vagy a végbél belső falán (belső aranyér) található értágulat. A belső aranyér általában fájdalommentes, de a székletürítésnél tapasztalható vérzés a meglétére utalhat. A külső aranyér jellemző tünete a székelés közben érzett fájdalom, viszketés, adott esetben vérzés. A panaszokat elsősorban a környező kötőszövetek és izomrostok gyengülése okozza.

Az aranyeret székelés közbeni erőlködés, helytelen táplálkozás (nem elegendő folyadékbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, csípős, fűszeres ételek fogyasztása), elhízás, kötőszöveti gyengeségek, illetve a terhesség során bekövetkező hormonális változások okozhatják.

Aranyeres panaszok

Végbélrepedés (fissura):

A végbélrepedés a végbél nyálkahártya berepedése, mely súlyosabb esetben nyálkahártya fekéllyé alakulhat. Leggyakoribb tünete a fájdalom, mely lehet enyhe, csípős, égő jellegű, vagy intenzíven maró, görcsös. Jellemző tünetként vérzés is jelentkezhet. Kialakulhat végbélgyulladás, hasmenés, székrekedés, vagy szülési trauma következményeként.

Végbélsipoly (fistula):

A végbélsipoly (fistula) a végbélben lévő nyálkatermelő mirigyek gyulladását követően alakulhat ki, amikor a bélben levő baktériumok a bélfalon átjutva először egy tályogot képeznek, majd a bőr felé kitörve egy járatot hoznak létre. Leggyakoribb tünetei a feszítő fájdalom, valamint az időnként (kisebb-nagyobb megszakításokkal) jelentkező gennyes, véres váladékozás. Amennyiben tályoggá alakul, a végbélzáróizom működését károsíthatja.

Condyloma:

A condyloma a human papilloma vírusok (HPV vírus) okozta szemölcs, amely a végbélnyílás körül és a nemi szerveken jelentkezhet. Proktológiai vizsgálatot követően az eltávolításra többféle módszer is alkalmazható: fagyasztással történő eltávolítás folyékony nitrogénnel, eltávolítás lézeres technikával, szikével történő kimetszés, ecsetelés és kauterrel való leégetés.

Végbélrák:

Magyarországon a daganatos elváltozások sorában sajnos előkelő helyet foglal el a végbélrák, amely hónapokon, de akár éveken át panaszmentesen fejlődhet. 45 év felett mindenképpen, fokozott rizikó esetén (családi előfordulás) pedig már 40 éves kortól ajánlott a proktológiai kivizsgálást beiktatni a szűrővizsgálatok sorába!

Proktológiai rendelésen végzett beavatkozások

 • Anoszkópos vizsgálat (a belső aranyér, végbélrepedés, illetve végbélnyálkahártya gyulladás diagnosztizálására)
 • Aranyeres problémák kezelése (külső és belső aranyér), aranyér gyűrűzés
 • Szövettani mintavétel (biopszia)
 • Condyloma eltávolítás

A Protológiai

vizsgálat menete

A proktológus először felveszi a kórtörténetet, és tüzetesen kikérdezi a pácienst az életmódjáról, étkezési szokásairól, a székletürítés gyakoriságáról és a panaszairól.

A fizikai vizsgálat a páciens bal oldalfekvő helyzetében, hashoz felhúzott lábakkal történik. A vizsgálat első lépése a végbéltájék megtekintése.

Ezt követi az ujjal történő betapintás, melyből egyrészt következtethetünk a végbélben elhelyezkedő kóros képletek, illetve fájdalom jelenlétére, másrészt a végbélzáró izom és a medencefenék izomzatának működésére is.

proktológiai vizsgálat

Anoszkópos vizsgálat:
az anoszkóppal a végbél alsó 8-10 cm-es szakaszát tekintjük át, különös figyelmet fordítva a hám- és nyálkahártya elváltozásaira (végbél berepedése, végbél nyálkahártyájának gyulladása, kifekélyesedése, a végbél utolsó szakaszának daganatai), a belső aranyerek állapotára. Az anoszkópia nagy előnye, hogy a diagnosztikával egyidőben ambuláns kezelésre is alkalmas: ellátható a belső aranyér (gyűrűzés, vérrög kimetszés), és szövettani mintavételére (biopszia) is van lehetőség.

Aranyér gyűrűzés (Barron ligatúra): a beavatkozás során egy speciális eszközzel felhelyezett szorítógyűrű kerül az aranyér bevezető és elvezető ereire. A keringésből kizárt, lekötött aranyerek a leszorítás miatt elhalnak és néhány napon belül maradványaik a gyűrűvel együtt leesnek (1 hét).

Condyloma eltávolítás: a kezelendő terület fertőtlenítése, szükség szerint érzéstelenítése után CO2RE Intima lézerrel vagy elektrokauterrel távolítjuk el. Kezelés után a kezelt területet hámosító krémmel bekenjük. A gyógyulás átlagosan 5-7 nap.

A vizsgálatokat végzi

Dr. Harmos Flórián

Sebész, proktológus
Rendelési idő: hétfő 15:00-18:30

Proktológia árak

Vizsgálat Ár

Proktológiai szakorvosi vizsgálat

30.000 Ft

Proktológiai szakorvosi vizsgálat + anoszkópia

40.000 Ft

Proktológiai szakorvosi konzultáció (pl. másodvélemény)

25.000 Ft

Szakorvosi kontroll vizsgálat

20.000 Ft

Aranyér gyűrűzés (Barron ligatúra)

50.000 Ft

Végbél incisio, excisio, condyloma eltávolítás

50.000 Ft

Végbéltályog feltárása

50.000 Ft

Trombektómia (aranyeres vérrög eltávolítás)

50.000 Ft

Szövettan 20 mm-ig / db

16.000 Ft

Szövettan 20 mm felett / db

30.000 Ft

Receptírási díj

5.000 Ft