Dietetika

Mind ismerjük a mondást, miszerint „Az vagy, amit megeszel.” Ez az egy mondat tökéletesen leírja, hogy mi a dietetika lényege: minden egyes sejtünket azok az összetevők építik, amiket táplálékként beviszünk. Manapság az egészségtudatos életmódnak, a helyes táplálkozásnak fokozottan nő a jelentősége, nem csoda tehát, hogy a táplálkozástudomány, más néven a dietetika önálló szakterületté nőtte ki magát.

A dietetika célja, hogy személyre szabottan segítsen a megfelelő étrend kialakításában, akár egy saját döntésen alapuló életmódváltás során, akár meglévő betegségekhez igazodva.

Dietetika

Szépészeti központunkban a dietetikának kiemelt szerepe van, ugyanis bőrgyógyász és orvosesztétikai szakembereink számtalanszor találkoznak olyan páciensekkel, akiknek a bőrproblémája összetettebb, és részben az életmódra, táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Számos emésztéssel és anyagcserével összefüggő állapot okozhat bőrön is megjelenő problémákat, ezért nagyon fontos, hogy házon belül teljeskörű tanácsadást tudjunk nyújtani.

Mikor érdemes dietetikushoz fordulni?

 • Egészségmegőrzés, prevenció céljából
 • Fogyókúrához vagy éppen súlynöveléshez tanácsadás céljából
 • Stresszevés kialakulása esetén
 • Kismama étrend kialakításához
 • Csecsemő, valamint gyermek étrendjének kialakításához
 • Sportolás miatt speciális étrend kialakításához
 • Ételintolerancia vagy ételallergia esetén (pl. gluténérzékenység, laktózérzékenység)
 • Étkezési zavar esetén tanácsadás céljából (pl. anorexia, bulimia)
 • Anyagcserével kapcsolatos vagy emésztőszervi betegség esetén (pl. reflux, gyomorfekély, Chron betegség, inzulinrezisztencia, cukorbetegség)
 • Szív- és érrendszeri betegségek esetén (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, infarktus)
 • Epe-, vagy vesebetegségek esetén (pl. epekő, epegyulladás, vesegyulladás)
 • Daganatos betegségek esetén
Dietetika

A dietetikai vizsgálat

és szaktanácsadás menete

Klinikai gyakorlattal rendelkező dietetikus szakemberünk korszerű és kiegyensúlyozott táplálkozási tanácsadást biztosít, emellett a különböző betegségek gyógyítását célzó terápiák kiegészítéseként egyénre szabott diétás tanáccsal látja el a pácienseket.

A dietetikai vizsgálat és szaktanácsadás menete

A dietetikus a szaktanácsadás keretében először egy konzultáción méri fel a páciens táplálkozási szokásait, tápláltsági állapotát, valamint az aktuális és korábbi betegségeket, és azokra alkalmazott terápiákat is.

Alkalmazott vizsgálatok:

 • antropometriai vizsgálatok: testmagasság, testtömeg, BMI mérés
 • diagnosztikai vizsgálatok: testzsírszázalék meghatározása, étrendi naplóelemzés

A tanácsadáson a szakember nagy hangsúlyt fektet az élelmiszer-választék megítélésére, a nyersanyag-válogatás szempontjaira, a beszerzési lehetőségekre (ételrendelésre is) és a javasolt, valamint kerülendő konyhai eljárásokra.

A konzultáción átbeszéltek alapján a dietetikus segít kialakítani egy személyre szabott, az egyéni problémákra fókuszált gyakorlatias táplálkozási tervet. Ez a terv képessé tesz a pácienseket arra, hogy étrendjükkel és táplálkozásukkal kapcsolatosan tudatos és helyes döntéseket hozhassanak.

„Testünk a kert, akaratunk a kertész.”

William Shakespeare

A dietetikai

szaktanácsadást végzi

Seidner-Kovács Judit

Dietetikus, szakács, sportoktató

Dietetika árak

Ár Időtartam

Dietetikai szaktanácsadás 1. alkalom

30.000 Ft

75 perc

Dietetikai szaktanácsadás további alkalmak

25.000 Ft

60 perc

Személyre szabott heti étrend készítés

30.000 Ft

60 perc