Érsebészet

Az érsebészet az erek, elsődlegesen az artériák és a vénák megbetegedéseinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott terület. Az érsebész szakorvos feladata az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek diagnosztizálása, azok kezelése.

Milyen tünetek, betegségek esetén javasolt felkeresni az érsebész szakorvost?

 • artériás betegségek
 • seprűvénák
 • visszeresség
 • mélyvénás trombózis
 • comb felső vagy a lábszár hátsó részén nagy fokú
  fájdalom
 • sebesedés a végtagokon (főleg a lábak érintettek),
  nehezen gyógyuló sebek/fekélyek
 • nyugalmi állapotban is jelentkező végtagfájdalom
 • kéz- vagy láb-izomerő gyengülés
 • lábviszketés, ödéma

Az elmúlt évtizedekben az orvostudomány összes területén a műtéti beavatkozások jelentős változáson mentek át. Folyamatosan új eljárásokat vezettek és vezetnek be, melyek célja , hogy a betegek számára minél kisebb megterhelést jelentsenek az operációk. Ezek a megfontolások nem kerülték el a visszérsebészetet sem, melyek korábban elképzelhetetlennek tartott távlatokat nyitottak. Két évtizeddel ezelőtt, az Egyesült Államokban kezdődtek a lézeres visszérműtétek, melyek – a rendkívül kedvező tapasztalatok alapján – világszerte gyorsan elterjedtek.

Időközben új, mikroinvazív eljárásokat (Radiofrekvencia, Mechano-kemiai ablatio, gőz, ragasztás és legújabban az ultrahangos műtét) fejlesztettek ki, melyeket összességében endovascularis műtéteknek nevezünk. Mint a nevük is mutatja, a visszér kezelését annak belsejében (endovascularisan) végezzük. Közös jellemzőjük, hogy helyi érzéstelenítésben, ambuláns körülmények között végezzük, elkerüljük a nagy műtéti metszéseket, a főtörzs kihúzását („strippingjét”). Így kiküszöböljük az altatás esetleges szövődményeit, nincs szükség kórházi bentfekvésre, a munkábaállás gyors, a fájdalom minimális és esztétikailag is kiváló eredmények érhetők el.

A Secret Medicalban ambuláns érsebészeti beavatkozások – modern endovénás műtétek – keretében elismert szakorvosunk kezei között gyógyulhatsz.

Érsebészeti beavatkozások

a Secret Medicalban

1. Lézeres visszérműtét

A lézeres visszérműtét a legrégebben bevezetett és manapság is a leggyakrabban végzett endovénás beavatkozás. Annak megértéséhez, hogy miért biztosít alapvető előnyöket a hagyományos visszérműtéthez képest, ez utóbbinak a lényegét kell megismernünk, ehhez pedig a betegség okával kell tisztában lennünk.

A visszerek – mint a nevük is mutatja – a periféria felől a szív felé, azaz visszafelé vezetik az „elhasznált” vért. Az alsóvégtagokban ez a nehézségi erővel szemben történik. Hogy a véráramlás egyirányú legyen, a vénákban billentyűk helyezkednek el, melyek megakadályozzák, hogy a gravitáció érvényesüljön és a vér a bokák felé folyjon vissza.

(Kis kivételektől eltekintve) A visszérbetegeknél ezek a finom struktúrák zárófunkciója károsodik, és a véráramlás – főként álló helyzetben – megfordul. Azok a nagy, felszínes visszértörzsek (melyekből kettő található: az egyik, melyet a betegség leggyakrabban érint a bokától a lágyékhajlatig halad, a másik a térdízület magasságában ömlik a mélyvénába) már nem töltik be eredeti funkciójukat. Bennük, és a hozzájuk kapcsolódó vénákban pangás alakul ki, mely végül az ismert szövődményekhez vezet. A betegség műtéti gyógyítását ezeknek az értörzseknek a kiiktatása jelenti.

A hagyományos visszérműtéteknél ezeket a törzseket metszéseket alkalmazva teljes hosszban eltávolítják (stripping).

A lézeres visszérműtét során csak a károsodott funkciójú szakaszt (mely legtöbbször térdízület és a lágyékhajlat közötti szakasz, de lehet kisebb is), kis szúrt seben át bevezetett lézerszál segítségével létrehozott hőhatással iktatjuk ki a keringésből, azaz megakadályozzuk, hogy a vér a boka felé tudjon visszaáramlani.

Csupán annyi kellemetlenséggel jár, hogy a kezelendő területet a hő miatt érzésteleníteni kell. Ezesetben tehát nincs műtéti metszés, stripping, de a kóros állapotot megoldjuk.

A beavatkozás időtartama egy láb esetén 30-60 perc, mindkét láb esetén 90 perc. A beteg a műtét utáni naptól kímélő életmód mellett mindennapi aktivitását folytathatja. (Közvetlenül a műtétet követően fontos a láb mozgatása, sétálás. A terhelés fokozatosan emelhető, de 3 hétig a kifejezett fizikai megterheléstől tartózkodni kell! A hagyományos beavatkozással szemben a kompressziós harisnya viselése csak egy hétig indokolt.)

2. GentleMax Pro lézeres seprűvéna kezelés

A seprűvénák kezelésére létezik műtét nélküli, lézeres megoldás. A Secret Medicalban ezt a típusú beavatkozást egy Neodymium Yag (Nd:Yag) lézerrel 1064 nm hullámhosszon végezzük. Mint minden lézeres kezelésnél, a lézersugár „színben”, ezesetben a vér haemoglobin tartalmában nyelődik el. Hőt ad le, ami roncsolja a hajszálerek falát és azok tartalmát is (termokoaguláció). Ennek hatására az érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. 2 mm-nél vékonyabb hajszálereken a leghatékonyabb.

A lézer csak a kezelendő terület szöveteire hat, a környező szöveteket nem érinti. Az eljárás szinte fájdalommentes, érzéstelenítést nem igényel és bármely testrészen elvégezhető.

3. Szkleroterápia (sclerotherapia) – injekciós visszérkezelés, érelzárás

A szkleroterápia egy hatékony, ambulás visszérkezelési módszer, amely során az érsebész orvos egy vékony tűvel szúrja meg a tágult visszeret, és ún. szklerotizáló anyagot (Aethoxysclerol) juttat a vénába. Ez a beadott anyag steril gyulladást okoz az érben, amely elindítja az érfal hegesedését. A véna falai ennek hatására összetapadnak, az érszakasz kikerül a vérkeringésből, és általában fel is szívódik. A vér más irányban, egészséges ereken keresztül áramlik majd tovább.

Közvetlenül a szkleroterápia kezelést követően 20 percnyi séta, de legalábbis a passzív álló vagy ülő testhelyzet kerülendő! A kezelés után 2-3 napig folyamatosan rugalmas, kompressziós hatású fáslit kell viselni, majd a következő két hétben naponta 5-10 percre le lehet venni.

Az injekciós visszérkezelés alkalmazható a „csak” esztétikailag zavaró kis vénáknál – seprűvénáknál – és a nagyobb visszértágulatok kezelésére is. Bizonyos esetekben elég lehet egy kezelés, de gyakori, hogy többszöri alkalomra van szükség. Egy kezelés alkalmával 2-4 ml hatóanyag adható be, amely nagyjából egy-két tenyérnyi terület ellátására elég. A szakszerű szkleroterápiás kezelés után, megfelelő életmód és kompressziós harisnya viselése mellett elkerülhető a visszerek kiújulása.

4. Ragasztásos visszérműtét – Glue ragasztásos technika

A ragasztásos visszérműtét során a kifejezetten erre a célra kifejlesztett n-butil cianoakrilát nevű ragasztó anyaggal dolgozunk. Ez a speciális ragasztó a vénába juttatva alkalmas a tágult vénatörzs elzárására.

A ragasztásos visszérműtét lényege, hogy egy speciális katéter segítségével az érbe juttatjuk a ragasztó anyagot. A katétert a lágyéktól 5 cm magasságig vezetjük, és ettől visszafelé haladva fecskendezzük be a ragasztót a vénába. Enyhe nyomást követően a ragasztó megköt, teljes hosszában elzárja az eret, ezáltal megszűnik benne a keringés. A műtét hatására tágult oldalágak nagy része spontán visszahúzódik, az esetlegesen visszamaradt oldalágakat pedig a későbbiekben el lehet injekciózni.

A beavatkozás előnye, hogy csak a szúrás helyét kell érzésteleníteni (a kezelendő érszakaszt nem), a kezelés pedig gyakorlatilag fájdalom mentes. A ragasztásos visszérműtétet követően a páciens folytathatja mindennapi tevékenységét, ráadásul kompressziós harisnyát sem kell viselnie. Évszaktól függetlenül bármikor elvégezhető ambuláns kezelésként, vagyis nem igényel műtét utáni megfigyelést, kórházi benntartózkodást.

5. Keresztcsonti sipoly (Dermoid cysta, Sinus Pilonidalis ) lézeres kezelése (Pit picking)

A betegség a farpofák között, a keresztcsont-farokcsont felett a végbélnyílás közelében kialakuló bőr alatti csomók, illetve váladékozó sipolyok formájában jelentkezik. Ha a bőrfelszínen át a váladék ürülése valamilyen ok miatt (pl. sűrű exsudatum, vagy a bőrseb gyógyulása) miatt gátolt, tályog alakulhat ki bőrpírrel, jelentős duzzanattal és fájdalommal.

A betegség elsősorban 20-30-as éveikben járó, „szőrös típusú” férfiakat, ritkábban fiatal nőket érint. Kialakulásában több ok felmerült, korábban fejlődéstani tényezőket (a csíralemezek nem megfelelő záródása) véleményeztek, újabban egyre inkább a mechanikus hatásokat tartják felelősnek. A farpofák között, az egymással szemben álló felületeken növekvő szőrszálak az ellenoldalon kezdetben felszínes sérülést okoznak, majd abba egyre mélyebben hatolva irritációt, granulációs szövet képződését, majd járat kialakulását hozzák létre. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek nem képesek terméküket a bőrfelszínre üríteni, ezért a váladék és a kitörni képtelen szőrgomolyag a mélyben, bőr alatt csomó formájában meggyűlik.

A pilonidális ciszta előfordulását az alábbi hajlamosító tényezők növelik:

 • túlsúly, elhízás
 • helyi trauma vagy irritáció
 • ülő életmód vagy hosszan tartó ülőmunka
 • mély gluteális hasadék (farvágás)
 • erőteljes szőrnövekedés
 • családi anamnézis

Lehetséges kezelési módok: több eljárás is létezik, ami – mint mindig – azt is jelenti, hogy 100%-ban eredményes módszert eddig nem sikerült kifejleszteni. Sokféle radikális műtéti eljárást alkalmaznak (a járat széles kimetszése, zárt vagy nyitott sebkezelés, a szövethiány pótlása különféle plasztikai sebészeti módszerekkel stb.), melyeknek közös jellemzője, hogy csak altatásban végezhetők, és a beteg számára igen fájdalmas, hosszadalmas sebgyógyulási folyamatot jelentenek, tartósan váladékozó sebfelülettel, mely a beteg mindennapi életvitelét, valamint munkavégzését megnehezíti, sokszor lehetetlenné teszi. Ezen „áldozatok” ellenére sincs garancia végleges gyógyulásra, gyakori a kiújulás.

Emiatt új, microinvazív kezelési eszközt fejlesztettek ki, mely során a betegséget helyi érzéstelenítésben, nagy sebek nélkül szanáljuk. Ilyen eljárás az ún. lézeres pit picking. Lényege, hogy a járatban lévő szőrszálak, gyulladásos termékek eltávolítása után a járat falát lézer-energiával kezeljük, mely elzáródik. Ennél az eljárásnál is előfordulhat kiújulás, de a beteg a műtét után mindennapi aktivitását folytathatja, a sebfájdalom minimális, és kiújulás esetén sincs szükség radikalis műtétre. A beavatkozást követően, saját lábán távozik otthonába. Kontroll vizsgálatra a műtét után két héttel kerül sor.

A vizsgálatokat

és beavatkozásokat végzi

Dr. Sándor Ferenc

Rendelési idő: csütörtök 08:00-10:00, páratlan heteken kedd 14:00-16:00, szombat 10:00-12:00
Időpontkérés

Az eredmények

magukért beszélnek!

Pácienseink véleménye

Érsebészet

árak

Vizsgálat / kezelés megnevezése Ár Időtartam
Szakorvosi vizsgálat 35.000 Ft 20 perc
Ragasztásos visszérműtét - 1 teljes láb 650.000 Ft 60 perc
Ragasztásos visszérműtét - 2 teljes láb 900.000 Ft 90 perc
Szkleroterápia (injekciós visszérkezelés) - 1 ampulla 45.000 Ft 45 perc
Seprűvéna lézeres kezelés GentleMax Pro - arc 45.000 Ft 30 perc
Seprűvéna lézeres kezelés GentleMax Pro - orr 40.000 Ft 30 perc
Seprűvéna lézeres kezelés GentleMax Pro - 15x15cm 60.000 Ft 30 perc
Seprűvéna lézeres kezelés GentleMax Pro - 1 teljes láb 160.000 Ft 60 perc
Seprűvéna lézeres kezelés GentleMax Pro - 2 teljes láb 290.000 Ft 90 perc
Lézeres visszérműtét, egyoldali helyi érzéstelenítésben 390.000 Ft 30-60 perc
Lézeres visszérműtét, kétoldali helyi érzéstelenítésben 580.000 Ft 90 perc
Keresztcsont feletti sipoly lézeres kezelése 200.000 Ft 60 perc
Szakorvosi konzultáció 25.000 Ft 20 perc
Szakorvosi kontroll vizsgálat (nem műtét utáni) 20.000 Ft 15 perc
Receptírási díj 5.000 Ft 5 perc
Kontroll vizsgálat (műtét utáni) ingyenes 10 perc