Nem kell, hogy tabu legyen:

a stresszinkontinencia kezelhető!

A stresszinkontinencia kezelhető

A stresszinkontinencia egy vizelettartási probléma, önkéntelen, akaratlan vizeletszivárgást jelent. A vizeletvesztés, elcseppenés köhögésre, tüsszentésre, sportolásra következik be. Leggyakoribb oka a mellső hüvelyfalat körülvevő kötőszöveti réteg gyengesége.

A tünetek súlyossága alapján a stresszinkontinenciának 3 fokozatát különítjük el:

I. fokú, enyhe inkontinencia során a vizeletelcseppenés erős hasprés hatására (főként köhögésre, tüsszentésre) következik be.
II. fokú, középsúlyos inkontinencia esetén a vizeletcsorgás már gyengébb hasprés, pl. lépcsőn járás hatására is bekövetkezik.
III. fokú, súlyos inkontinencia: nyugalomban is előfordul a vizelet akaratlan elengedése.

A stresszinkontinencia leggyakrabban szülési sérülés következtében létrejövő hólyagsérv (cystocele), ill. húgycsősérv (urethrocele) kapcsán alakul ki . Túl nagy magzat, rohamos szülés, hüvelyi szülésbefejező műtét (fogóműtét, vákuum extrakció) után alakul ki. Gyakran előfordul a menopauza után kialakuló ösztrogénhiányos kötőszöveti gyengeség miatt (csökken a húgycső rugalmassága a vizelet áramlásával szemben), de fiatalabb korban is jelentkezhet kötőszöveti gyengeség.

Hogyan határozható meg az inkontinencia súlyossága?

Az inkontinencia súlyossága elsősorban nőgyógyászati konzultáció keretében állapítható meg, de az alábbi teszttel egészen pontos képet kaphatunk:

Pontszám 0 1 2 3
Előfordult már, hogy elcseppent a vizeleted? nem igen
Mikor tapasztaltad először a vizeletcsepegést? Várandósság alatt Szülés után Változókor körül Egyéb alkalommal
Hányszor szültél? nem szültem egy kettő 3 vagy több
Milyen gyakran fordul elő, hogy nem tudod tartani a vizeletedet? Ritkán (pl. megfázáskor) naponta többször állandóan
Képes vagy vizelés közben a vizelést megszakítani, ha akarod? igen nem
Mikor cseppen el a vizeleted? nem cseppen el köhögéskor, tüsszentéskor erős vizelési inger mellett állandóan
Mennyi az elcseppenő vizelet? nincs néhány csepp folyik nagyobb mennyiség
A gyakori, sürgető vizelési inger okoz-e problémát? nem néha zavar zavar nagyon zavar
Vizelési inger esetén azonnal elmész a WC-re vagy tudsz vele várni? tudok várni azonnal mennem kell
Előfordul, hogy vizelési ingert követően elcsöppen a vizeleted, mielőtt a WC-t elérnéd? nem ritkán rendszeresen
Felébredsz-e éjszaka arra, hogy sürgősen vizelned kell? nem egyszer, néha többször
Éjszaka, alvás közben elcseppen-e a vizeleted? nem néha rendszeresen
Pontszám
0-10 enyhe
11-20 középsúlyos
21 vagy több súlyos

A stresszinkontinencia kezelési lehetőségei: műtét kontra lézeres kezelés

A probléma kezelésére ma többféle megoldás is van. A legismertebb eljárás a műtéti megoldás, ebből is nagyon sok, közel százféle sebészeti módszer létezik. A műtét viszont csak súlyos esetben javasolt. Sajnos sok esetben hatástalan, ugyanakkor nagyon sok kellemetlenséggel, fájdalommal, hosszú lábadozási idővel jár.

Mind a mai napig a legnépszerűbb műtéti módszer a – főleg nőgyógyászok által végzett – mellső hüvelyfali plasztika. Ebben az esetben a hüvelyfalat beszűkítik, és a húgycsövet megemelik. Azonban ez a műtéti eljárás sokszor sem vezet eredményre. A műtét alatt katétert vezetnek fel a húgyhólyagba. Ez sok kellemetlenséggel jár, nem beszélve a fertőzés lehetőségéről és a katéter eltávolítása után járó nehezebb vizeletürítésről.

Modernebb és kímélőbb eljárások az úgynevezett szalagos műtétek, de a vágást sajnos ebben az esetben sem lehet megúszni. A vágás legtöbb esetben hegesedéssel gyógyul, ezáltal a hüvelyfal érzékenysége is megváltozik az érintett területen.

A műtétekkel szemben a CO2RE Intima lézeres, vágással nem járó inkontinencia kezelés nem jár szövődményekkel, nincs lábadozási idő, azonnal visszatérhetsz a mindennapi tevékenységeidhez. Az eljárás a hüvely egészségét is helyreállítja. Hatására mérséklődnek, vagy akár teljesen megszűnnek az inkontinenciális panaszok. (Idősebbek esetében az izomzat hozzáerősítése – intimtorna és gátizomzat erősítése – jelentősen javít az eredményességen, ezért kombinált eljárás javasolt ilyenkor.)

A kezelés lényege, hogy a hüvelyfal és a kismedencei szalagrendszer kollagén állományának újraépítésével biztos támasztékot adjunk a hólyag alapnak, és így – a kötőszövetek megerősítésével – szüntetjük meg az inkontinenciát. A CO2RE Intima lézeres intim kezelés nem igényel műtéti előkészületet, nincs vágás, varrat, hámsérülés, ezért utókezelésre, antibiotikumra és fájdalomcsillapítóra sincs szükség a kezelést követően. 48 óra múlva a szexuális élet is folytatható. Nem utolsósorban pedig: a kezelés során a páciensek 80%-a semmilyen fájdalmat nem érez!

CO2RE Intima

A CO2RE Intima a világ legbiztonságosabb intim lézeres kezelése, melyet kizárólag a Candela által képzett orvos végezhet. Nemzetközi viszonylatban igen népszerű és elfogadott kezelésről beszélünk, mely a hagyományos beavatkozásokhoz képest jobb eredményt és lényegesen kisebb megtehetést jelent a páciens számára. Az intim lézeres kezelés nőgyógyászati vizsgálatot követően 10-20 perc alatt elvégezhető. A hüvelyfal lézeres kezelését követően általában már az első kezelés után tapasztalható javulás, de 3-4 kezelés szükséges a tartós eredmény eléréséhez.

A Secret Medicalnál hölgy pácienseink a legjobb kezek között vannak, hiszen Dr. Balogh Illés Gyula nőgyógyász, endokrinológus, intimlézer specialista végzi a CO2RE Intima intimlézer kezeléseket. Balogh doktor úr már több, mint 1000 kezelést végzett eredményesen a CO2RE Intimával. Nézd meg videónkat, amelyben részletesen bemutatja az intim lézeres kezelést!